Ny behandling til akutte Horton-anfald

En helt ny type anfaldsbehandling skal nu afprøves på Dansk Hovedpinecenter i Glostrup. Det drejer sig om et nyt behandlingsforsøg, hvor en lille elektrode på størrelse med en lillefingernegl skal indopereres i kinden på patienter med kronisk klyngehovedpine. Man har igennem årtier haft en teori om at et lille nervebundt (på latin kaldet et ganglie), der ligger dybt inde i kindbenet har en betydning ved klyngehovedpine og at man ved at påvirke det udefra kan mindske anfaldene. Man har forsøgt at indsprøjte forskellige lokalbedøvende stoffer ind i dette nervebundt, men behandlingen har kun været afprøvet på meget svært ramte patienter der havde prøvet alle andre former for behandling. Ved indoperation af en fast elektrode, der kan påvirkes ved det enkelte anfald formoder man derimod en mere sikker og stabil behandling.

Ved start på anfald skal elektroden aktiveres via en ekstern stimulator, et element, der ligner en stor mobiltelefon som man kan have med sig overalt. Elementet holdes op til kinden og tændes når anfaldet starter, og man håber dermed at anfaldet kan afbrydes eller mildnes. I stimulatoren er der også indbygget en elektronisk dagbog, som tændes ved anfaldstart og hvor anfaldets styrke og stimulationens varighed registreres.
Man kan mærke strømmen som en snurren i kinden, men det er ufarligt og gør ikke ondt ligesom der ikke forventes andre former for ubehag eller bivirkninger.

Det nye behandlingssystem skal indopereres og testes på 10 patienter med kronisk klyngehovedpine fra Dansk Hovedpinecenter. Forsøget skal løbe i mindst ½ år før man kan afgøre om der er en afgørende effekt. Undersøgelsen skal også foregå på andre europæiske hovedpinecentre, så resultaterne fra alle patienter kan lægges sammen og analyseres. Først herefter kan man afgøre om det er en sikker og effektiv behandling, der kan anbefales til andre patienter med klyngehovedpine.

Se nærmere oplysninger på
www.danishheadachecenter.dk