Yin-yoga fik min krop til at glemme hovedpinen for en stund
Af journalist Anna Franziska
Meditation, åndedrætsøvelser og kontroltab var ingredienser i den opskrift, der gav mit sind og min krop en velfortjent pause.
Duften af timian fylder yoga-studiet Grandmas Living Room, der, som navnet antyder, har en hyggelig, hjemmelig atmosfære. Her kamuflerer grønne planter den ene væg, mens soundtracket til Twin Peaks understreger, at de næste toenhalv time skal bruges på at komme ned i gear.
”Kunne I tænke jer lidt snacks?” spørger Katja Bejlegaard, som i dag underviser i yin yoga mod hovedpine og migræne.
På de stribede plankegulve er der arrangeret tre yogamåtter med yogablok, tæppe og øjenpude. Jeg og de to øvrige gæster tager plads, mens vi får serveret kombucha, rosiner, mandler og te med timian, citronmelisse og lavendel.
”Yin-yoga adskiller sig fra andre yogaformer ved, at vi er mere afslappede og typisk er i hver stilling i 3-10 minutter. På den måde hjælper yin-yogaen os til at afspænde, så der kommer ro på nervesystemet,” siger Katja Bejlegaard, der selv har været sygemeldt med stress og hovedpine – ligesom jeg selv.
Hun tilføjer, at yin-yoga langt fra er en mirakelkur, der kan få hovedpine til at forsvinde med det samme, men at yoga kan have en positiv effekt, hvis vi har en regelmæssig praksis.
”Tanken med yoga er at vende fokus indad i stedet for udad, så du får et liv, hvor du er mere i balance. Når du er bevidst om, hvor dine grænser går, kan du undgå at blive presset helt der ud, hvor du får spændings-hovedpine eller migræneanfald,” forklarer hun.
Meditation og åndedræt
”Til den første åndedrætsøvelse vil jeg invitere jer til at sidde i en behagelig stilling,” siger Katja Bejlegaard, hvorefter hun guider os i at have fokus på åndedrættet.
Om det er musikken, atmosfæren eller Katja Bejlegaards venlige stemme ved jeg ikke, men efter kort tid ryger min hovedpine i baggrunden. Hvad der før var min overkrop føles nu mest af alt som et stykke tang, som svæver under vandet, og mine ben, der før sad i en ganske almindelig skrædderstilling, danner nu tyngdepunktet på havets bund.
Da øvelsen er slut, vender jeg langsomt tilbage til min oprindelige krop, og Katja Bejlegaard guider os ind i en ny åndedrætsøvelse.
”Med vekselåndedrættet skaber du balance mellem højre og venstre hjernehalvdel, og du aktiverer det parasympatiske nervesystem, som virker beroligende,” siger hun og viser, hvordan vi placerer fingrene på hvert næsebor.
Vi gennemgår øvelser, der løsner spændinger i øjenbryn, tindinger og hovedbund – og da vi når kæben, mærker jeg to små klik, der understreger, at især den del af mit ansigt har brug for opmærksomhed.
”Spændinger i kæben er særligt almindeligt for os kvinder, fordi vi har en tendens til at ville kontrollere alting,” forklarer hun, og min indre kontrolfreak føler sig en anelse ramt.
Vend opmærksomheden indad
I den sidste meditation bliver vi guidet til at vende sanserne indad.
”Læg mærke til, hvordan din krop føles på underlaget, og giv helt slip i de muskler, du har i ansigtet,” siger Katja Bejlegaard.
Hun tager en dyb indånding, der automatisk får mig til at trække vejret helt ned i maven. Min opmærksomhed veksler mellem Katja Bejlegaards stemme og følelsen af udelukkende at være til stede i min krop. Efter en stund overtager de kropslige fornemmelser, og jeg mærker en sitren, som om det stråler fra toppen af mit hoved og ud i resten af kroppen i takt til de rolige toner fra anlægget.
Da jeg forlader Grandmas Living Room, er jeg helt baldret, men mest af alt glad, fordi min rolige krop og sindstilstand uden tvivl har en god effekt på min hovedpine.
Du kan finde Katja Bejlegaards yoga-workshops på Facebook-siden "Nifty Nature".
Katja Bejlegaards fire yin-yoga-råd til dig med hovedpine
1. Lav aftaler med dig selv
Gør det til en vane at reservere tid i kalenderen til dig selv, hvor du laver en aktivitet, der får dig til at trække vejret og finde roen. Yin-yoga er et rigtig godt værktøj til at komme ned i gear, men hvis du fx finder ro ved at gå en tur i skoven eller lege med din hund, kan du sagtens gøre det i stedet.
2. Lidt afspænding hver dag
Har du et liv, hvor det somme tider er svært at få enderne til at mødes, er det bedre, at du laver korte aftaler med dig selv hver dag i stedet for fx at afspænde en time hver 14. dag. Har du regelmæssig tid med ro på, bliver effekten af din afspænding langt større.
3. Bevar roen
Slapper du af ved fx at lave yin-yoga, kan du øve dig i at tage den ro, du finder i yogaen, med ud i resten af din dag. Det kan være svært at bevare roen i en verden, hvor vi mange gange tvinges til at løbe hurtigere i hamsterhjulet – men øvelse gør som bekendt mester.
4. Accepter fravalg
Vælger du roen til ved fx at have en regelmæssig yin-yoga-praksis, må du også
acceptere at vælge andre ting fra. Det er ofte umuligt for os at nå alt det, vi gerne vil, på døgnets 24 timer. Derfor er det en rigtig god øvelse at lære at vælge fra.