9 gode råd: Sådan får du et godt indeklima

Problemer med indeklimaet kan give mere hovedpine.
Læs med, og få læge Anette Pagh Rosenthals råd til et godt indendørsmiljø.

Journalist: Anna Franziska

Stearinlys, høj luftfugtighed og mange mennesker samlet i et lille lokale kan bidrage til et dårligt indeklima og give hovedpine. Som hovedpineramt er det derfor ekstra vigtigt at prioritere et godt indendørsmiljø. Sådan fortæller Anette Pagh Rosenthal, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen.

”Som hovedpineramt gælder det i særlig grad om at minimere yderligere risici for hovedpine, da du kan være mere følsom overfor udefrakommende hovedpine-triggere,” forklarer hun. 

Og ifølge afdelingslægen er der ganske mange ting, du selv kan gøre for at bekæmpe et dårligt indeklima. ”Den afbrænding, der fx sker, når du bruger stearinlys, brændeovn eller gaskomfur, afgiver kulilte til rummet. Den øgede koncentration af kulilte betyder, at du får en lavere koncentration af rigtig ilt til blodet, hvilket kan give hovedpine. Derfor er det fx en god ide at begrænse brugen af stearinlys og huske at lufte ud. Og naturligvis også undgå rygning, både aktivt og passivt,” uddyber hun.

Ifølge afdelingslægen kan fugt i bygningen ligeledes være en medvirkende årsag til hovedpine. ”Er der eksempelvis fugt i loft og på vægge over længere tid, øges risikoen for skimmelsvamp, hvilket både kan give irriterede luftveje og hovedpine,” siger hun og tilføjer, at våde byggematerialer kan udskille stoffer, der giver dårligt indeklima. Af samme grund bør man sørge for, at holde luftfugtigheden indendørs lav, fordi fugtig luft danner kondensvand på fx vægge, hvilket ligeledes øger risiko for skimmelsvamp.

Et andet problem med dårlig indendørsluft er, når mange mennesker er samlet i lokaler med dårlig udluftning. ”Sidder man fx en hel flok i et forholdsvist lille mødelokale, hvor der ikke bliver luftet ret meget ud, vil der komme en øget mængde af CO2 i luften – det kan give hovedpine, fordi for meget CO2 påvirker hjernens blodkar.”

Her får du Sundhedsstyrelsen og læge Anette Pagh Rosenthals gode råd til indeklima: 

1.
Luft ud flere gange dagligt med 5-10 minutters gennemtræk. På den måde får du udskiftet luften i lokalet, hvilket giver et bedre indendørsmiljø. 

2.
Brug emhætte i forbindelse med madlavning, og luft ud efter, du har kokkereret. Ved madlavning opstår der nemlig fugt i luften og røg fra forbrænding, hvilket kan give hovedpine. 

3.
Luk døren til badeværelset under og efter bad, og luft ud efter badning. På den måde reducerer du risikoen for forhøjet luftfugtighed.

4.
Tør tøj udenfor eller anvend tørretumbler med aftræk til det
fri eller en kondensationstørretumbler, så du på den måde
ligeledes holder luftfugtigheden nede. 

5.
Sørg for, at rumtemperaturen indenfor ikke er lavere end 18 grader, og at den er ens i alle rum. En for lav rumtemperatur kan give fugt på væggene og dermed risiko for vækst af skimmelsvamp. 

6.
Gør rent en gang om ugen. Støv kan irritere luftvejene og give hovedpine, derfor er det en god ide med jævne mellemrum at støvsuge og tørre overflader af. Duftstoffer og parfume i rengøringsmidler kan ligeledes irritere dine luftveje og give hovedpine – brug derfor svanemærkede produkter. 

7.
Begræns brugen af stearinlys. Små afbrændinger i hjemmet øger som nævnt koncentration af kulilte, hvilket kan give hovedpine.

8.
Kvit tobakken og undgå passiv rygning. Cigaretter kan give hovedpine, fordi røgen afgiver sodprodukter og kulilte, hvilket nedsætter niveauet af ilt i blodet. Lugten fra cigaretrøg kan ligeledes udløse en hovedpine. 

9.
Reparer vandskader hurtigst muligt, da en vandskade øger
risikoen for skimmelsvamp.