Sover du godt?
Et af symptomerne på søvnapnø er morgenhovedpine. Især hos kvinder gør dette sig gældende, hvor det endda i nogle tilfælde er det eneste symptom på lidelsen1. Mange patienter oplever, at hovedpinen går væk, når de sættes i behandling for søvnapnø.
Hvad er søvnapnø
Søvnapnø er en alvorlig søvnlidelse, der er kendetegnet ved snorken og vejrtrækningsproblemer under søvnen. Det er karakteriseret ved pause i vejrtrækningen på 10 sekunder eller mere, mens man sover. Uden behandling kan lidelsen resultere i hjertekar sygdomme, blodpropper i hjerte og hjerne samt nedsat livskvalitet såvel for den berørte som for pårørende, idet det kan være meget svært at få en dagligdag til at hænge sammen. Desuden ses der en sammenhæng mellem type 2 diabetes og søvnapnø. Et nyt studie foretaget af Steno Diabetes Center viste, at hver tredje henvist diabetespatient også led af søvnapnø2.Hovedpine som symptom. Ud over ekstrem træthed er hovedpine, og især morgenhovedpine, ofte et symptom på søvnapnø. Desuden er koncentrationsbesvær, indlæringsproblemer og irritation nogle af de symptomer, der kan optræde i løbet af dagen. Samlivsproblemer er også almindeligt, idet snorken og vejrtrækningspauserne ikke kun påvirker søvnen, men også kan nedsætte evnen og lysten til sex. Vægtproblemer er en anden faktor, der kan sættes i forbindelse med sygdommen, ligesom tegn på depression, forhøjet blodtryk, smerter i kroppen, astma og allergier er andre symptomer, der kan optræde. Om natten kan der forekomme hyppige opvågninger, mange toiletbesøg, kvælningsfornemmelse, mareridt og sveden.
Apnøerne - eller pauserne i vejrtrækningen - nedsætter mængden af ilt i blodet og vækker personen ganske kort på grund af iltmanglen. Resultatet er et lavt energiniveau og en høj grad af træthed i dagligdagen, hvilket blandt andet betyder, at folk har svært ved at holde sig vågne, når de er til møder eller kører bil m.v. Af samme årsag er ubehandlede søvnapnøpatienter til stor fare i trafikken.
Søvnapnø kan ikke kureres, men kan behandles ved hjælp af en maske og behandlingsudstyr, så det igen er muligt at få energien tilbage og have en normal tilværelse. Har du mistanke om, at du måske lider af søvnapnø, så kontakt din læge og få en henvisning til en af landets søvnklinikker.
Du kan også læse mere på www.sovnapno.dk eller www.maribomedico.dk.
1 - Aust N Z J Med. 1991 Dec;21(6):863-6. Differences in the symptoms of men and women with obstructive sleep apnoea. Ambrogetti A, Olson LG, Saunders NA, Royal Newcastle Hospital, NSW Australia.
2 - Studie OSAID - Prævalens af OSA blandt type 2 diabetespatienter henvist til Steno Diabetes Center. V. Steno Diabetes Center: Heidi Storgaard, Thomas Almdal, og Lise Tarnow; Respirationscenter Øst, Righospitalet: Michael Laub – januar 2012.