Synsrelateret hovedpine
Skrevet af Neurooptometrist Lene Holm
Hovedpine kan være enormt komplekst og kan have flere årsager. Hovedpine kan opleves i alle aldre. For eksempel klager 20% af alle skolebørn jævnligt over hovedpine. Hovedpine kan variere i intensitet og varighed. Den kan for den enkelte være enormt invaliderende og derfor er det vigtigt at dykke ned i årsagerne og se på hvordan vi kan behandle hovedpinen. Som neurooptometrist er hovedpine altid et spørgsmål der ses på i anamnesen. En hovedpine, der kommer efter synsbelastning eller i løbet af dagen, kan ofte skyldes synet. Vågner du med hovedpine skyldes det ofte andet end synet. Søvnen skal gerne give mere ro og du bør vågne med mindre hovedpine, end da du lagde dig til at sove. Spændinger i pande, tinding og omkring øjnene sladrer om at synet kan være årsag. Ligesom spændinger i nakke og kæber kan skyldes synet. Jeg spørger ligeledes ind til din øjenkomfort og udtrætning, og om du nogle gange ser dobbelt. Svinger dit syn i løbet af dagen eller er det stabilt uanset hvordan din hoved-pine er? Jeg spørger ind til omfanget af hovedpinen og hvor den præcis sidder.
Synsrelateret hovedpine behandles efter årsag. Den rigtige brille- og linsekorrektion kan ofte gøre en stor forskel, men for dem med samsynsrelateret hovedpine behandler vi med synstræning. Samsynet er hjernens samarbejde mellem de to øjne. Synet er vores mest energikrævende sans. Et godt syn handler derfor ikke kun om at se skarpt. Det handler i den grad om at kan bevæge øjnene godt og præcist.
Et godt syn handler om at din hjerne kan bearbejde de to synsindtryk som kommer fra de to øjne uanset om du ser tæt på eller langt væk, om dine øjne er i bevægelse eller du selv bevæger dig. Din hjerne analyserer de to øjnes input og bruger den information til bl.a. at bruge din krop fornuftigt. Dine øjne og hjerne bearbejder derfor mange processer for at se og forstå den verden, vi er omgivet af.
Kan din hjerne det uden at blive overbelastet?
Det er den overbelastning som kan være årsag til en synsrelateret hovedpine. Syn og motorik hænger sammen. Som spæd udvikles motorik og syn i det fineste samspil og når man har nedsat syn eller samsyn ser vi også at mange bliver mere ”klodsede”. Du kan gå ind i ting, din afstandsbedømmelse bliver langsommere og mere upræcis, du kan tage fejl af hvor ting er. Du kan udtrættes af synskrævende opgaver. Det kan være skærmarbejde. Det kan blive svært at læse uden at springe i linjerne og måske udfordres du kognitivt. Det kan være bilkørsel, der udtrætter og det at opholde sig med mange mennesker. Det kan blive udmattende at tage i IKEA eller handle ind.
Et godt tips til alle er at holde små pauser. Tag gerne en pause fra syns-krævende opgaver hver 20. minut. Se langt i 20. sekunder. Det giver dit syn den pause, dine øjne har brug for. Brug naturen til at få sollys og flere minutter hvor synet slapper af. Dit syn slapper af når du ser langt. Jeg kan varmt anbefale alle med hovedpine at sikre deres syn er optimalt. En godt samsyn og bedst mulige korrektion kan gøre en stor forskel for en hovedpine. Det kan sikre at du har de bedste forudsætninger for at se og at din hjerne den vej ikke overbelastes. Skyldes din hovedpine andet end synet vil den ikke forsvinde af en behandling, som bedret korrektion eller synstræning, men du vil opleve bedret synskomfort og færre synsrelaterede gener.