Neurostimulation
Af Neurokirurgisk SmerteklinikAmagertorv 16, 3. sal, 1160 København K, Store Torv 5, 2. sal tv., 8000 Aarhus C
Når man taler om behandling af hovedpine og migræner, tænker de fleste på medicin og måske også på alternative behandlingsformer De færreste er klar over, at den teknologiske udvikling også har flyttet mulighederne for hovedpine- og migrænebehandling, og især for den gruppe mennesker, der er kronisk ramt. Neurostimulation er en af de nye muligheder, selvom behandlingen dog ikke er så ny endda - for den har været anvendt i mange år i udlandet, især i USA. I Danmark er behandlingen ikke blevet en fast del af behandlingsprogrammet, og det skyldes nok især, at det er en meget bekostelig affære.
Mikro-strøm fjerner smerten
Som ordet siger, handler neurostimulation om stimulation af nerverne (neuro) og helt enkelt foregår det ved, at man placerer en lille millimetertynd elektrode i et nerve-område. Herfra udsender den en meget lille strøm lokalt i området, og derved “jammes” nervernes evne til at føre smerte-følelsen til hjernen. Man kan ikke mærke, at elektroden udsender strøm. Elektroden får strøm fra en lille pacemaker på størrelse med en rund tændstikæske, og begge dele indopereres i området, hvor man har smerter.
For migræne-patienter placeres elektroden i huden på baghovedet op af de store nakkenerver eller i panden. Pacemakeren placeres under huden nedenfor kravebenet. Reelt kan elektroden og pacemakeren placeres overalt på kroppen, uanset hvor man har ondt.
Speciallæge i neurokirurgi Frederikke Aabo-Rosendal er en af de få læger i Danmark, der kan udføre indgrebet: “Det smarte er, at vi udfører indgrebet i to trin. Først anlægger vi udelukkende elektroden. Pacemakeren bærer man i en lille taske. I løbet af 1-2 uger kan vi teste om elektroden kan skabe en god effekt på den kroniske hovedpine eller migræne. Gør den det, gennemføres det andet trin, hvor pacemakeren også implanteres.”
Genoplades gennem huden og betjenes med en Iphone
Selve indgrebet tager ca. 1-2 timer, og det hele foregår ambulant. Det fulde indgreb, der omfatter begge trin, koster mellem 250.000-300.000 kr., hvis det skal udføres i privat regi. Der findes forskellige løsninger på markedet, bl.a. med en genopladelig pacemaker, der oplades gennem huden eller løsninger hvor man betjener pacemakeren via en app på sin Iphone. Jo, de nye teknologiske landvindinger åbner nye døre for migræne- og hovedpinebehandlingen.
Mød Helle
Helle Østrup har lidt af kronisk migræne igennem en lang årrække, og hun har prøvet mange af de gængse behandlinger - medicin, Botox-behandling og meget andet - desværre uden nævneværdig effekt. I 2016 blev hun tilbudt en neurostimulation-operation på AUH, hvor hun blev opereret af speciallæge i neurokirurgi Frederikke Aabo-Rosendal i samarbejde med Professor Jens-Christian Sørensen. “Det har været en rigtig god oplevelse for mig at få neurostimulation. “Nu har jeg haft systemet i ca. 15 måneder, og jeg er gået fra at have migræne hver dag til at opleve flere dage i træk uden migræne”, siger Helle, og fortsætter “Så jeg er meget tilfreds” “Min største udfordring har været, at elektroden har flyttet på sig, så den skulle sættes på plads igen, men ellers har jeg ikke haft nogen gener. Jeg tænker ikke over, at jeg har en elektrode og en pacemaker siddende i kroppen”, afslutter Helle.