Kroppens nye veje til smertefrihed

Der står mange linjer på visitkortet: Autoriseret fysioterapeut, certificeret Mulliganbehandler, internationalt certificeret kraniosakralterapeut og i fortløbende uddannelse på 2 forskellige internationale skoler m.m. Mød Helle Rechter, som i den næste periode tilbyder særlig rabat til medlemmer af Hovedpine og Migræneforeningen.

Behandling på en ny måde 
Man skal ikke have talt med Helle Rechter ret længe før det står klart, at her er en ildsjæl der har sit eget syn på tingene og som insisterer på at jo flere tilgange vi har til et kompliceret problem, jo tættere er vi på en holdbar løsning, for som hun siger ”hvis man gerne vil have et andet resultat end det man plejer at få, så kan det da være en god ide at gå anderledes til problemet end man plejer at gøre. Den sandhed gælder nok på mange områder”. 

”Jeg har interesseret mig for hovedpinesygdomme af alle slags siden jeg for nogle år siden var med til at starte et tværfagligt behandlings- og videnscenter for hovedpine” fortæller Helle. ”Den viden jeg indhentede igennem mit arbejde i centret blev udgangspunktet for min interesse for hovedpinesmerter. Siden da har jeg uddannet mig i forskellige former for især manuelle behandlinger, og med nu mere end 15 års erfaring som fysioterapeut og en del videreuddannelse i bagagen har jeg en solid viden om kroppen og dens funktioner. Det skal ikke være hemmeligt for nogen at jeg ofte kombinerer moderne fysioterapi med nogle mere utraditionelle teknikker. Faktisk er det netop det, der er kernen i min behandling: Jeg kombinerer ny viden og nye teknikker fra både traditionelle og utraditionelle behandlingstilgange. For eksempel ser jeg på hvordan klienten bevæger sig og mobiliserer måske nogle led med det nye new zealandske Mulligan-koncept, der frigør leddet mens klienten laver en smertefri bevægelse. Så sætter jeg måske et par nåle for smertefulde triggerpunkter i musklerne. Jeg giver vejledning og instruktion i øvelser eller mindfulness så klienten selv kan dæmpe sine gener i dagligdagen. Men først og fremmest bruger jeg mine hænder til at løsne de spændinger i kroppens muskler og bindevæv, som typisk er en stor del af årsagen til smerter og gener. Det er også her jeg adskiller mig mest fra traditionel fysioterapi, siger Helle og holder pause imens hun vægter sine ord. ”Hovedparten af de teknikker jeg bruger her, er ganske blide teknikker som minder om osteopati på den måde at udgangspunktet er kroppen som helhed i stedet for isoleret at se på den del af kroppen hvor klienten har symptomer. Og omdrejningspunktet for behandlingen er anatomi og fysiologi. Men teknikkerne er anderledes blødere og blidere end osteopatiens, og tilgangen er en anden.”

Kroppens edderkoppespind
Helles særlige fokusområde i behandlingen er kroppens forskellige bindevævssystemer. Bindevævet omgiver vores muskler, led, ledbånd og knogler, men også vores organer og nerver, hjernen og rygmarven.” Kroppen er jo en stor sammenhængende helhed, og den er tæt forbundet af bindevævshinder hvori nerver og blodkar forsyner muskler, led og organer”, fortæller Helle ”Og netop fordi systemerne er i tæt indbyrdes forbindelse kan det nemt ske, at et problem der er opstået et vilkårligt sted i kroppen giver en fejlbelastning via bindevævet og resulterer i gener i en anden del af kroppen. For eksempel i hovedpine”. ”Jeg er overbevist om at bindevævssystemernes indbyrdes sammenhæng er en vigtig nøgle i forståelsen af smertetilstande” siger Helle og foreslår interesserede at se en 2 minutters video om emnet (på engelsk): www.youtube.com/watch?v=3YfgMABGf7U

files/hovedpineforeningen/Diverse billeder/illus.jpg
Nicolai blev hovedpinefri
Mange af Helles klienter har migræne, men der er også en stor del som har hovedpine der stammer fra fald, slag mod hovedet eller whiplash. Typisk giver whiplash udover smerter også nedsat koncentration, hukommelsesbesvær og ofte også svimmelhed. Det er symptomer som Nicolai Terp Holm kender. ”Jeg havde simpelthen et sort uheld, hvor jeg i forbindelse med et fald slog hovedet i et betongulv. Det gav en del svære smerter i form af hovedpine, og også koncentrationsbesvær. Da jeg kom hos Helle første gang havde jeg taget orlov fra mit studie på DTU, for hver gang jeg satte mig med en bog eller PC dundrede smerterne løs i mit hoved. Det samme skete hvis jeg var bare en smule fysisk aktiv”. Helle fortæller at Nicolai især havde et forkert spændingsmønster i den del af bindevævssystemet der omslutter hjernen og rygmarven. ”Jeg var overrasket over at så blide teknikker kunne påvirke mig så markant, og jeg må tilstå at jeg stadig har svært ved at forstå hvordan man som behandler kan mærke noget som helst når man påvirker med så blide teknikker i både undersøgelse og behandling. Men jeg har bare konstateret at det virker”, siger Nicolai og Helle nikker, for det er den samme overraskelse hun møder hos rigtig mange klienter. ”Den form for behandling som jeg praktiserer består blandt andet af forskellige teknikker der påvirker med et ganske blidt tryk eller træk. For klienten kan det under behandlingen mærkes som tæt-på-ingenting. Men mit udgangspunkt er simpelthen at jeg har trænet mine hænder til at mærke de mindste nuancer – det svarer jo i virkeligheden lidt til hvad en vinkyper kan med sine smagsløg når han afgør om vinen er lavet af druer der har fået frost og hvilken type fad den er lagret på. Jeg bruger mine hænder som redskab til at finde og påvirke den præcise struktur i kroppen som har betydning for de gener klienten kommer med. Og den grad af påvirkning vi giver er præcis nok til at skabe en ændring uden at skabe en overreaktion. Egentlig er det ikke sværere end det”, slutter Helle, der glæder sig over at Nicolai netop har aflyst sin sidste tid til behandling: Han er netop vendt hjem fra en skiferie hvor han deltog helt på lige fod med familien. Uden gener. Forude venter nu genoptagelsen af studielivet.

”Et nyt forskningstudie har vist at en utrænet hånd faktisk kan mærke noget så småt som svarende til 2 gange diameteren på et øjenvippehår. Det synes jeg er interessant, fordi det giver en ide om hvor fine nuancer vi er i stand til at arbejde med, når vi bruger hænderne som redskaber til at behandle de avancerede sammenhænge i vores tredimensionelle anatomi og i klientens unikke spændingsmønstre. Det er der mine hænder og mit fokus er, uanset om klienten kommer med migræne, spændingshovedpine, piskesmældssmerter eller andre smerter i hoved og ansigt. Og det kan godt være, at jeg er fagnørd, men jeg bliver aldrig færdig med at studere de komplekse sammenhænge i vores anatomi. Det er i mine øjne sund fornuft – som jeg blot tilføjer nogle utraditionelle vinkler i behandlingen”.

I forbindelse med at Helle udvider sin klinikvirksomhed til at omfatte Indre København, giver hun i en begrænset periode 50% rabat på første konsultation. 

Læs mere om Helle på hjemmesiden www.hellerechter.dk eller ring til hende på tlf. 27 58 68 26.

Kilde: Illustration 1: www.trytherapy.co.uk/fascia og illustration 2: Serge Paoletti, The Fasciae, 2006.