Hovedpinespecialist: ”Knas med hukommelse og koncentration er ikke farligt”
Kognitive udfordringer er ganske normalt og ikke farligt for hovedpinepatienter. Sådan fortæller professor i klinisk neurologi Messoud Ashina.
Journalist: Anna Franziska
Har du prøvet at glemme ord eller have svært ved at koncentrere dig om en samta- le? I så fald er du ikke alene. Ifølge hovedpinespecialist Messoud Ashina er det nemlig almindeligt at opleve problemer med hukommelse og koncentration som hovedpinepatient.
”Kognitive vanskeligheder som hukommelses- og koncentrationsbesvær forekommer ofte under anfald hos patienter med migræne, hortons hovedpine og trigeminusneuralgi. Har du migræne med aura, kan du ligeledes opleve syns-, føle- og sprogforstyrrelser,” siger Messoud Ashina, der er professor i klinisk neurologi ved Dansk Hovedpinecenter.
Ifølge hovedpinespecialisten optræder symptomerne, fordi hovedpine-belastninger, som smerte, lys- og lydfølsomhed, fylder så meget, at der ganske enkelt ikke er plads i hjernen til fx at huske og koncentrere sig. Noget forebyggende medicin kan ligeledes give hukommelsesproblemer.
”Det er ikke farligt, når hovedpinepatienter glemmer hist og her eller falder ud af en samtale, fordi koncentrationen glipper. Hovedpineanfald er nemlig ikke skadelige for hjernen, og din hukommelse og koncentration vender tilbage, når anfaldet et slut, eller når du har en periode, hvor dine anfald er periodiske fremfor kroniske,” siger han og henviser til et dansk studie om migrænes indvirkning på den langsigtede kognitive funktion.
Konklusionen på studiet er, at migræne ikke er forbundet med et kognitivt underskud hos forsøgspersonerne.
”Har du kroniske anfald af hovedpine, kan du også opleve problemer med din kognitive performance imellem anfaldene – det skyldes, at dit system ligeledes er på overarbejde, når du ikke har anfald,” tilføjer han.
Ingen højere risiko for demens
Men selvom du ligeledes oplever knas med hukommelse og koncentration, når du ikke har et anfald, er der højst sandsynligt ingen fare på færde.
”Du har ikke højere risiko for at udvikle demens eller at få en hjerneblødning som hovedpinepatient. Undersøgelser viser, at der er en meget lille relativt øget risiko for blodpropper hos patienter med migræne med aura, men den risiko kan du minimere ved at undgå rygning og p-piller,” siger Messoud Ashina.
Ifølge hovedpinespecialisten bør du dog være ekstra opmærksom på dine hovedpinesymptomer, hvis de pludselig ændrer karakter.
”En blodprop eller en hjerneblødning er kendetegnet ved, at symptomerne opstår på et splitsekund, hvilket adskiller sig meget fra eksempelvis et migræneanfald, hvor symptomerne langsomt kommer snigende. Du er derfor ikke i tvivl, hvis dine sympto- mer skyldes blodprop eller hjerneblødning,” siger han og understreger, at du ved pludseligt opståede symptomer eller markant ændring i din hovedpine altid bør kontakte en læge.
God søvn og mad kan hjælpe på hukommelsen
Lider du af hukommelses- og koncentrationsbesvær på grund af din hovedpine, er det bedste, du kan gøre ifølge Messoud Ashina at se en dygtig hovedpinespecialist. ”Det er vigtigt at få den rigtige lægelige udredning af hovedpinesygdommen, fordi den korrekte behandling muligvis kan be- grænse symptomerne,” siger han.
Ifølge hovedpinespecialisten kan det også hjælpe at sove godt, spise ordentligt, dyrke motion og eventuelt prøve mindfulness.
”En fornuftig livsstil er sundt og vigtigt for alle, men som hovedpinepatient kan du ligeledes opleve en reduktion af dine symptomer, når du tænker over, hvordan du lever,” siger Messoud Ashina og tilføjer, at det ligeledes er vigtigt med pauser, når man har hovedpine.
”Som hovedpineramt performer du dårligere, når du har ondt. Derfor er det en god ide at tage en timeout, når du fx har anfald – på den måde vil smerterne hurtigere aftage, så du fx kan yde optimalt på dit job eller være mere til stede overfor dine børn,” siger hovedpinespecialisten, der også mener, at man ideelt set bør have ro og hvile, når man har smerter.
”Det kan være ganske svært at bede om et break, fordi folk sjældent kan se, at du har smerter. Det bedste råd, jeg kan give, er, at du må være ærlig og fortælle dine omgi- velser om, hvordan du har det,” konkluderer hovedpinespecialist Messoud Ashina.