Botox behandling
Skrevet af Projektsygeplejerske, Dansk Hovedpinecenter Glostrup, Mette Bisgaard, Mette.bisgaard.01@regionh.dk
Hvad er Botox?
Botulinum toksin eller Botox er et giftstof, som produceres af nogle særlige jordbakterier. Botox er i mange år blevet brugt til at behandle patienter med spastiske muskler og patienter med skelen. I skønhedsindustrien er det blevet brugt til at fjerne rynker i ansigtet, og her har man fundet ud af, at det også har en positiv virkning på nogle patienter med kronisk migræne.
Hvem har glæde af det?
Botox er blevet afprøvet i videnskabelige studier, hvor man har behandlet en gruppe patienter, hvor halvdelen fik Botox og den anden halvdel fik saltvand. Patienter der blev behandlet med Botox havde i gennemsnit 2 migrænedage mindre per måned end patienter, der blev behandlet med saltvand. For gruppen som helhed var der således ikke tale om nogen markant bedring, men der var en undergruppe af patienter, der havde rigtig god effekt af Botox mens andre ingen effekt havde. I Dansk Hovedpinecenter kan behandlingen tilbydes patienter, som har kronisk migræne. Man har kronisk migræne, når man har hovedpine mindst 15 dage om måneden heraf 8 dage med migræne, og man må ikke have et overforbrug af medicin. Man skal have afprøvet mindst 3 forskellige former for forebyggende medicinsk behandling, som ikke har haft effekt, før end man kan tilbydes behandling med Botox.
Hvorfor virker det mod migræne?
Man kender ikke den præcise årsag til, at injektion af Botox i ansigtets og nakkens muskler virker mod migræne. Det menes, at behandlingen blokerer smertesignaler og derved indirekte blokerer udvikling af migrænen, men mekanismerne er ikke endeligt klarlagt. Hvordan gives Botox?Botox sprøjtes ind i ansigtets - og nakkens muskler med en lille kanyle. Der gives 31 injektioner efter et fast mønster, og det gives ca. hver 3-4 måned. Botox virker efter ca. 1-6 dage og effekten varer ved i ca. 2-4 mdr.
Bivirkninger
Komplikationer ved Botox behandling er sjældne. Den hyppigste komplikation er smerter omkring indstiksstedet og slaphed i nogle af de muskler, hvor Botox bliver givet.
Hvor kan man få behandlingen?
Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet - Glostrup har siden 2012 behandlet patienter med Botox. Der er inden for det sidste år også åbnet for Botox behandling på de neurologiske afdelinger i Odense, Esbjerg, Århus og Aalborg.