Kvinder i den fødedygtige alder er den befolkningsgruppe, hvor flest oplever migræne1. Selvom migrænen ofte bedres under graviditeten, er dette ikke altid tilfældet. Derfor er det godt at vide, hvad der er af behandlingsmuligheder under graviditet og amning.
Vi har åbnet en brevkasse til hvert udgivelsesnr. Har du spørgsmål til videnskaben så send til post@hovedpineforeningen.dk og vi vil sende det videre til en neurolog og skrive svaret i medlemsbladet.
Vi har længe vidst at proteinet CGRP spiller en vigtig rolle i migræne, og de nye CGRP-antistoffer har forbedret behandling af personer med migræne. Et nyt lægemiddelforsøg på Dansk Hovedpinecenter vil forsøge at afdække om CGRP-antistoffer også kan bruges i behandlingen af klyngehovedpine.
Verdens største genstudie for migræne viser for første gang de genetiske forskelle på migræne med og uden aura. Resultaterne lover godt for udviklingen af ny medicin, mener dansk medforfatter.
Forskning tyder på at signalstoffet glutamat spiller en rolle i migræne. Avancerede hjerneskanningsmetoder har gjort det muligt at måle glutamat i hjernen. Dette kan være med til at bane vejen for udvikling af nye behandlinger mod migræne.
Lundbeckfonden har uddelt 10 mio. kr. til at undersøge, hvordan smertesignaler udtrykkes og tolkes i hjernen hos personer med migræne. Seniorforsker Kristian Agmund Haanes fra Rigshospitalet skal nu etablere en forskningsgruppe for området.
Har du hovedpine i arbejdstiden, er det en god ide at lytte til dine smerter og tilpasse din arbejdsstruktur, så den matcher din smerte tærskel mest muligt. Læs med, og få flere af psykolog Trine Zimmers råd til, hvordan du håndterer at gå på job med hovedpine.
Som de første i Norden vinder professorerne Jes Olesen og Lars Edvinsson fra Rigshospitalet og Københavns Universitet verdens mest prestigefyldte hjerneforskningspris, The Brain Prize, fra Lundbeckfonden. De hædres for 40 års forskning i migræne, som nu anerkendes som en neurologisk sygdom, der også kan behandles.