Hemiplegisk migræne
FAKTA
Hemiplegisk migræne er en sjælden form for migræne med aura, den medfører forbigående halvsidig lammelser. Aura er forbigående synsforstyrrelser, føleforstyrrelser, tale og motoriske forstyrrelser.
Det kaldes sporadisk hemiplegisk migræne, hvis ingen anden i familien har det, og familiær hemiplegisk migræne, hvis en eller flere af ens slægtninge har det.
Lammelsen er ofte ledsaget eller efterfølges af hovedpine.
Hvor hypping er hemiplegisk migræne ?
Hemiplegisk migræne er sjælden. I Danmark er forkomsten ca. 1 ud af 20.000 personer
Hemiplegisk migræne ses hyppigst hos kvinder
Omkring 60% har hemiplegisk migræne og omkring 40% har sporadisk hemiplegisk migræne
Sygdommen opstår i gennemsnit, når man er 17 år, men kan opstå i alle aldre mellem 1-45 år
Hvorfor får man hemiplegisk migræne ?
Man ved ikke, hvad der starter et hemiplegisk anfald, Blodgennemstrømningen i hjernen er nedsat i starten af et anfald og bliver normal efterfølgende. I forbindelsen med aurasymptomerne sker der en slags kortslutning i hjernecellerne i et lille område bag i hjernen. Denne kortslutning spreder sig hen over hjernens overflade som en bølge med en hastighed af 2-5 mm/minut.
Hvordan stilles diagnosen ?
Opsøg lægen og fortæl om dine symtpomer, god ide at føre en hovedpinedagbog så lægen kan se hvor ofte og hvor længe man har anfald. Lægen henviser som oftest til en neurolog, der kan stille diagnosen og i svære tilfælde bliver man indlagt.
Hvilken behandling er der ?
Akut behandling af anfald med medicin, kan være paracetamol eller NSAD eventuelt sammen med kvalmestillende medicin. Hvis dette ikke hjælper kan man bruge migrænemedicin. (triptaner)
Evt. forebyggende behandling hvis man har mange anfald, dette aftales med en neurolog.